Els símbols del Reiki

Los 4 símbolos del Reiki en caligrafía para la escuela Kisetsu
22 de desembre de 2024

El Reiki és una pràctica espiritual i terapèutica japonesa que utilitza l’energia “Qi” per promoure la salut i l’equilibri. La formació per aprendre Reiki es sol dividir en tres o quatre cursos, depenent de l’escola. Al primer curs, o curs de nivell 1 de Reiki, s’ensenyen els fonaments del Reiki: els principis espirituals, la meditació, l’auto-pràctica curativa i la pràctica curativa per als altres. Al curs de nivell 2 de Reiki és quan s’ensenyen els primers 3 dels 4 símbols existents a l’escola tradicional del Reiki, coneguts a les escoles de Reiki occidentals com el Chokurei, el Seiheki i l’Hon Sha Ze Sho Nen. És important esmentar que el tercer dels símbols, l’Hon Sha Ze Sho Nen, no és un símbol, sinó que és una frase sagrada d’origen budista escrita en kanji (idioma tradicional xinès d’idiogrames). Aquests símbols són fonamentals en la pràctica del Reiki, ja que actuen com a eines que canalitzen i amplifiquen l’energia “Qi”. Al nivell 3 de Reiki s’ensenya el quart símbol del Reiki, el Dai Kô Myô, que també és una frase escrita en kanji.

El primer símbol del Reiki, conegut com a Chokurei a les escoles occidentals i que es sol associar amb el poder del Reiki, està envoltat en un vel de misteri pel que fa al seu origen. Alguns creuen que prové del taoisme, altres del sintoisme japonès, i hi ha qui assegura que es tracta d’un símbol sànscrit que afecta els tres primers chakres. No obstant això, encara que hi ha diferències d’opinió sobre els seus orígens, l’essència del Chokurei és clara: la línia horitzontal representa el cosmos o allò que és diví, la vertical simbolitza la unió del diví amb la terra, i l’espiral indica la connexió amb l’ésser.

A les pràctiques occidentals, s’ensenya a recitar “chokurei” tres vegades després de traçar el símbol, ja sigui verbalment o mentalment, per incrementar el flux d’energia. Encara que “chokurei” significa “manament imperial” en japonès i no es considera un mantra en el sentit tradicional, aquesta repetició ajuda a molts practicants a sentir un augment de l’energia. Aquest símbol s’utilitza habitualment tant en tractaments com en auto-tractaments de Reiki per promoure l’harmonia. Les escoles occidentals de Reiki el dibuixen cada vegada que es canvien les mans de posició, mentre que algunes escoles japoneses l’utilitzen només quan es percep una sensació a la mà que indica que hi ha acumulació d’energia densa, tensió o dolor a la zona corresponent, i que es coneix com a byôsen.

El traç del símbol Chokurei ha de ser continu i fluid, començant amb la línia horitzontal d’esquerra a dreta, després la vertical de dalt cap avall, i finalment l’espiral en sentit antihorari. Una vegada traçat, és recomanable mantenir les mans a la mateixa posició del tractament durant uns minuts, permetent que l’energia flueixi i s’estabilitzi.

El símbol Chokurei també pot ser utilitzat per purificar espais que es sentin energèticament densos, com habitacions o sales. A més, en situacions emocionalment exigents, com discussions o reunions, es pot traçar de manera inversa sobre el propi cos per mantenir un estat de plena consciència i protecció. Alguns mestres de Reiki creuen que al traçar-se inversament, Chokurei crea una bombolla energètica que repel·leix influències negatives, encara que és més probable que aquesta sensació de protecció prové de la profunda connexió amb el cosmos que qualsevol pràctica de Reiki pot proporcionar.

El segon símbol del Reiki, el Seiheki o símbol per als mals hàbits, prové molt possiblement del sànscrit, concretament de la síl·laba “Hrih”, que representa la síl·laba “llavor sagrada”, un emblema d’Avalokiteshvara, el Buda de la compassió. A les escoles occidentals, s’ensenya a repetir “seiheki” tres vegades després de traçar el símbol per ajudar a tractar aspectes psicològics desequilibrats, encara que aquesta pràctica és desaconsellada perquè “seiheki” significa “mals hàbits” en japonès. “Seiheki” no és un mantra com es creu a les escoles de Reiki occidentals.

El símbol Seiheki o símbol per als mals hàbits es traça en quatre moviments suaus: primer la part frontal que fa un zig-zag, després el traç posterior que cobreix el primer traç, i finalment els dos semicercles. Aquest símbol és essencial en la tècnica coneguda com Seiheki Chyrio, que s’utilitza per tractar mals hàbits i addiccions. La pràctica continuada d’aquesta tècnica ajuda, a més, a gestionar millor les emocions, millorar l’estat d’ànim i incrementar l’autoestima.

El suposat símbol Hon Sha Ze Sho Nen, conegut també com el símbol de la distància, no és un símbol en el sentit tradicional, sinó un “jumon”, una frase sagrada japonesa escrita en kanji que significa “la puresa que residia en el cor original de l’ésser humà”. Aquesta frase ens permet connectar amb l’energia d’una altra persona, fins i tot quan no està present físicament, permetent realitzar tractaments a distància, que es coneixen com “enkaku Reiki”.

La pràctica de Reiki a distància es basa en la intenció que una altra persona obtingui els beneficis de l’energia Reiki quan nosaltres practiquem. En realitat no és necessari enviar energia a cap part, ja que, segons la creença budista, al estar tots connectats energèticament, quan realitzem una acció espiritual, generem energia espiritual que pot oferir-se a altres éssers vius. Aquesta idea es reflecteix en l’ús de l’Hon Sha Ze Sho Nen per enviar Reiki a distància, on els beneficis espirituals del nostre esforç es brinden a una altra persona.

A més del seu ús en tractaments a distància, l’Hon Sha Ze Sho Nen pot ajudar-nos a connectar amb situacions passades o futures que ens pertorben, com conflictes no resolts o esdeveniments inquietants. També s’utilitza per portar harmonia a les nostres relacions i resoldre dificultats.

Finalment, el Dai Kô Myô, conegut com el símbol mestre a les escoles occidentals de Reiki, i que s’ensenya al tercer curs de Reiki (shinpiden) i significa “gran llum brillant”, és una frase espiritual que aporta puresa i benediccions. “Dai Kô Myô” és una frase amb molta força i bondat, una espècie de “kotodama” (paraula que ve de l’ànima). S’utilitza per connectar profundament amb el Reiki i equilibrar allò que ha perdut el seu centre.

El Dai Kô Myô s’utilitza per beneir, però també per realitzar “Reijus” (iniciacions de Reiki) i altres pràctiques avançades, sobretot en algunes escoles occidentals. No obstant això, encara que hi ha algunes pràctiques que tenen molta popularitat, com per exemple la tècnica del Reiki per a l’obertura d’un canal de Reiki abans d’un curs, aquestes tècniques s’han afegit en temps recents. L’ús principal del Dai Kô Myô segueix sent aprofundir en la pràctica espiritual i en la meditació.

La imatge que encapçala aquesta entrada de blog mostra els símbols del Reiki, realitzats per l’Andi Dom Dom especialment per a Kisetsu, Reiki and Meditation School, i impresos en paper fet a mà. Els pots trobar a la Kisetsu Store.

Jordi Ibern

Altres articles